Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Flyktingkrisen förvärras - Sverige inför gränskontroller

STOCKHOLM 11 november 2015

Sverige inför med start torsdag klockan 12.00 tillfälliga gränskontroller i tio dagar för att få kontroll över vilka personer som kommer till Sverige. – Polisen uppfattar att det finns ett hot mot säkerheten, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) på onsdagskvällen.

Vid sidan om beslutet om gränskontroller kommer regeringen på torsdagen också att besluta att rederier som anlöper med båtar till svenska hamnar måste utanföra identitetskontroller på alla passagerare.

– [Detta] ska bringa ordning och redan i det svenska flyktingmottagandet, sade Anders Ygeman. Han berättade att Migrationsverket tidigare samma dag bett regeringen införa gränskontroller och att regeringens samlade bedömning är att det ska införas från och med torsdag 12 november klockan 12.00 till och med 21 november. De flyktingar som inte söker asyl i Sverige kommer inte att släppas in.

I normalfallet är gränserna mellan Schengenländer så som de nordiska länderna och en majoritet EU-länder, helt öppna för deras medborgare. Ett Schengenland kan dock under speciella omständigheter införa tillfälliga gränskontroller. Det som krävs är ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten.

En viktig effekt av gränskontroller är att ett land kan kontrollera identiteten på alla som passerar gränsen och ta ställning till om personerna har rätt att komma till Sverige. Sedan september har migrationsverket registrerat 80 000 asylsökande.

Gränskontrollen kan förlängas ytterligare.

 

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret