Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens förste vice ordförande, den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans.

Öppenhet ska återfå tillit till EU

BRYSSEL 28 september 2016 | ”Kosmetisk förändring”

Alla lobbyister som vill träffa EU-politiker måste registrera sig.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen ett nytt förslag som ska öka insynen och öppenheten.

– Förslagen vi kommer med handlar om att återfå tilliten för alla EU-institutioner. Vi måste tillsammans reflektera över hur vi kan vinna tillbaka invånarnas förtroende, sade EU-kommissionär Frans Timmermans.

Förslaget går ut på att alla lobbyister som vill träffa högt uppsatta politiker och tjänstemän i EU måste registrera sig.

– Allmänheten har rätt att veta vem som försöker påverka EU:s lagstiftning. Vårt förslag är enkelt: inga möten med beslutsfattare utan att ha anmält sig till registret. Där kan alla se vem som bedriver lobbyverksamhet, vilka intressen de företräder och hur mycket pengar de satsar.

I dag har EU-kommissionen och EU-parlamentet frivillig registrering av lobbyister men vill med förslaget få med ministerrådet där medlemsländerna är representerande på en obligatorisk lobbiystlista. Även alla möten med lobbyister ska bokföras.

– De som inte håller sig till spelreglerna riskerar att avstängas från möten med EU-institutioner eller helt tas bort från registret.

Förslaget välkomnas i EU-parlamentet som länge drivit på för att framför allt få med sig ministerrådet som är den EU-institution som har minst insyn.

– Ett obligatoriskt system som täcker alla EU-institutioner är en lägre motsedd reform, sade den franska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Sylvie Guillaume som ansvarar för parlamentets öppenhetsregister i ett uttalande.

Öppenhetsorganisationen Transparency International, TI, menar dock i en kommentar att förslaget är ”blygt” och bara innehåller ”kosmetiska förändringar”, dock utan att peka på var förslaget brister. Enligt TI kommer motståndet mot större öppenhet främst från parlamentet och ministerrådet. När organisationen i fjol rankade 19 EU-länder och de tre EU-institutionerna efter lobbyistregler hamnade kommissionen tvåa efter Slovenien, parlamentet på en åttonde plats och ministerrådet tredje sist.

Förslaget ska nu behandlas av EU-parlamentet och medlemsländerna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret